Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Аптека Стадиона споделя: Всичко, което трябва да знаете за високия холестерол

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Какво е холестерол?

 

Холестеролът е вид липид. Това е восъчно, подобно на мазнини вещество, което черният дроб произвежда по естествен път. От жизненоважно значение за образуването на клетъчни мембрани, някои хормони и витамин D.

Холестеролът не се разтваря във вода, така че не може сам да премине през кръвта ви. За да подпомогне транспортирането на холестерола, черният Ви дроб произвежда липопротеини.

Липопротеините са частици, направени от мазнини и протеини. Те пренасят холестерол и триглицериди (друг вид липиди) през кръвта ви. Двете основни форми на липопротеините са липопротеините с ниска плътност (LDL) и липопротеините с висока плътност (HDL).

Ако кръвта ви съдържа твърде много холестерол с ниска плътност, това е известно като висок холестерол. Ако не се лекува, високият холестерол може да доведе до много здравословни проблеми, включително инфаркт или инсулт.

 

Високият холестерол обикновено не причинява симптоми. Ето защо е важно да проверявате нивата на холестерола си редовно.

Холестерол с ниска плътност или „лош холестерол“

Липопротеинът с ниска плътност често се нарича „лош холестерол“. Той пренася холестерола във вашите артерии. Ако нивата на лошия холестерол са твърде високи, той може да се натрупа по стените на артериите.

Натрупването е известно още като холестеролна плака. Тази плака може да стесни артериите ви, да ограничи притока на кръв и да повиши риска от образуване на кръвни съсиреци. Ако кръвен съсирек блокира артерия в сърцето или мозъка ви, това може да причини инфаркт или инсулт.

Холестерол с висока плътност или „добър холестерол“

Липопротеинът с висока плътност понякога се нарича „добър холестерол“. Той помага да се върне холестерола с ниска плътност - в черния дроб, за да бъде отстранен от тялото ви. Това помага да се предотврати натрупването на холестеролна плака във вашите артерии.

Когато имате здравословни нива на добър холестерол, това може да помогне за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци, сърдечни заболявания и инсулт.


Проверка на нивата на холестерола


Ако сте на възраст 20 години или повече,  се препоръчва да проверявате нивата на холестерола си поне веднъж на всеки четири до шест години. Ако имате фамилно наследство на висок холестерол или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, Вашият лекар може да Ви насърчи по-често да изследвате нивата на холестерола.

Вашият лекар може да използва липиден панел за измерване на общото ниво на холестерола, както и нивата на "лошия" холестерол, "добрия"  холестерол и триглицеридите. Общото ниво на холестерола е общото количество холестерол в кръвта. Той включва "лошия" и "добрия" холестерол.

Ако нивата на общия холестерол или холестерола с ниска плътност са твърде високи, Вашият лекар ще Ви диагностицира висок холестерол. Високият холестерол е особено опасен, когато нивата на "лошия" холестерол (с ниска плътност) са твърде високи и нивата на "добрия" холестерол (с висока плътност) са твърде ниски.


Съвети


    Обърнете внимание на наситените и транс-мазнините на етикетите на храните, както и на добавените захари. Колкото по-малко от тях консумирате, толкова по-добре. Не повече от 10 процента от дневните ви калории трябва да идват или от наситени мазнини, или от добавени захари.
    Не се притеснявайте да ядете достатъчно холестерол. Вашето тяло произвежда достатъчно, независимо дали го консумирате или не.
    Яжте повече здравословни, ненаситени мазнини. Опитайте да замените маслото с екстра върджин зехтин в готвенето, купувайте прясни  разфасовки месо и закусвайте ядки и семена, вместо пържени картофи или преработени закуски.


Актуални насоки за нормални нива на холестерол


Вашето тяло се нуждае от малко холестерол, за да функционира правилно, включително холестерол с ниска плътност ("лош" холестерол). Но ако нивата на холестерола с ниска плътност са твърде високи, това може да повиши риска от сериозни здравословни проблеми.

 

  Общ холестерол Добър холестерол Лош холестерол
Допустим по-малко от 170 повече от 45 по-малко от 110
Граница 170–199 40–45 110–129
Висок 200 или повече n/a  повече от 130
Нисък n/a по-малко 40 n/a

 

Симптоми на висок холестерол

 

В повечето случаи високият холестерол е „мълчалив“ проблем. Обикновено не причинява никакви симптоми. Много хора дори не осъзнават, че имат висок холестерол, докато не развият сериозни усложнения, като инфаркт или инсулт.

Ето защо рутинният скрининг на холестерола е важен. Ако сте на възраст 20 години или повече, попитайте Вашия лекар дали трябва да си направите рутинен скрининг на холестерол.

 

Причини за висок холестерол

 

Яденето на твърде много храни с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и транс-мазнини може да увеличи риска от развитие на висок холестерол. Други фактори за начина на живот също могат да допринесат за висок холестерол. Тези фактори включват застоял начин на живот и тютюнопушене.

Вашата генетика също може да повлияе на шансовете Ви за развитие на висок холестерол. Гените се предават от родителите на децата. Някои гени инструктират тялото ви как да преработва холестерола и мазнините. Ако родителите ви имат висок холестерол, вие сте изложени на по-висок риск също да го имате.

В редки случаи високият холестерол се причинява от фамилна хиперхолестеролемия. Това генетично заболяване пречи на тялото ви да премахне "лошият" холестерол (с ниска плътност). Според Националния институт за изследване на човешкия геном, повечето възрастни с това състояние имат общи нива на холестерол над 300 mg / dL и нива на холестерола с ниска плътност над 200 mg / dL.

Други здравословни състояния, като диабет и хипотиреоидизъм, също могат да увеличат риска от развитие на висок холестерол и свързани усложнения.

 

Рискови фактори за висок холестерол

 

Може да сте изложени на по-висок риск от развитие на висок холестерол, ако:

    имате наднормено тегло или затлъстяване
    ядете нездравословни храни
    не тренирате редовно
    пушене на тютюневи изделия
    имате фамилна анамнеза за висок холестерол
    имате диабет, бъбречно заболяване или хипотиреоидизъм

 

Как да диагностицираме висок холестерол

 

За да се измерят нивата на холестерола, Вашият лекар ще използва прост кръвен тест. Известен е като липиден панел. Той може да го използва за оценка на вашите нива на общ холестерол, "лош" холестерол, "добър" холестерол и триглицериди.

 

Намаляване на холестерола чрез диета

 

За да ви помогне да постигнете и поддържате здравословни нива на холестерол, Вашият лекар може да препоръча промени във вашия хранителен режим.

Например той може да ви посъветва да:

    ограничете приема на храни с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини и транс-мазнини
    изберете източници на протеини, като пиле, риба и бобови растения
    ядете голямо разнообразие от храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
    наблегнете на печени, приготвени на пара, скара и други печени храни вместо пържени храни
    избягвате бързо хранене и нездравословната храна

Храните с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини или транс-мазнини включват:

    червено месо, яйчни жълтъци и млечни продукти с високо съдържание на мазнини
    преработени храни, направени с какаово масло, палмово масло или кокосово масло
    пържени храни, като картофен чипс, лукови пръстени и пържено пиле
    някои печени продукти, като някои бисквитки и кифли

Яденето на риба и други храни, които съдържат омега-3 мастни киселини, също може да помогне за понижаване на нивата на холестерола с ниска плътност ("добър" холестерол). Например, сьомгата, скумрията и херингата са богати източници на омега-3. Орехите, бадемите, смлените ленени семена и авокадото също съдържат омега-3.

 

Какви храни с висок холестерол да избягвате

 

Диетичният холестерол се съдържа в животински продукти, като месо, яйца и млечни продукти. За да помогне за лечение на висок холестерол, Вашият лекар може да Ви насърчи да ограничите приема на храни с висок холестерол.

Например следните продукти съдържат високи нива на холестерол:

    тлъсти разфасовки от червено месо
    месо от черен дроб и други органи
    яйца, особено жълтъците
    млечни продукти с високо съдържание на мазнини, като пълномаслено сирене, мляко, сладолед и масло

В зависимост от препоръките на Вашия лекар, може да сте в състояние да ядете някои от тези храни умерено.

 

Как да намалим холестерола по естествен път

 

В някои случаи може да успеете да намалите нивата на холестерола си, без да приемате лекарства. Например може да е достатъчно да се храните хранително, да тренирате редовно и да избягвате пушенето на тютюневи изделия.

Някои билкови и хранителни добавки могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Те съдържат:

    чесън
    глог
    астрагал
    червен дрожден ориз
    добавки за растителен стерол и станол
    овесени трици, съдържащи се в овесените ядки и целият овес
    руса псилиум, намираща се в обвивка от семена на псилиум
    смляно ленено семе

 

Как да предотвратим висок холестерол

 

Генетичните рискови фактори за висок холестерол не могат да бъдат контролирани. Факторите на начина на живот обаче могат да се управляват.

За да намалите риска от развитие на висок холестерол:

    Яжте хранителен режим с ниско съдържание на холестерол и животински мазнини и високо съдържание на фибри.
    Избягвайте прекомерната консумация на алкохол.
    Поддържайте здравословно тегло.
    Упражнявай се редовно.
    Не пушете.

 

Перспективи за висок холестерол

 

Ако не се лекува, високият холестерол може да причини сериозни здравословни проблеми и дори смърт. Лечението обаче може да ви помогне да се справите с това състояние и в много случаи може да ви помогне да избегнете усложнения.

За да разберете дали имате висок холестерол, помолете Вашия лекар да тества нивата на холестерола Ви. Ако ви диагностицират висок холестерол, попитайте ги за възможностите за лечение.

 

За да намалите риска от усложнения от висок холестерол, практикувайте здравословен начин на живот и следвайте препоръчания от Вашия лекар план за лечение. Храненето с добре балансиран хранителен режим, редовното спортуване и избягването на тютюневи изделия може да ви помогне да постигнете и поддържате здравословни нива на холестерол. Това също може да помогне за намаляване на риска от усложнения от висок холестерол.

 

Бъдете здрави!
Аптека Стадиона

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари